Στην τελική ευθεία για την ψηφιακή πρεμιέρα της Digea στην Αττική -Τι πρέπει να γνωρίζετε

Αύριο είναι η εκκίνηση της ψηφιακής τηλεόρασης στην Αττική, σας παραθέτουμε 25 χρήσιμες ερωτήσεις και απαντήσεις, από τις πιο απλές έως και λίγο πιο προχωρημένες, για την μετάβαση από την αναλογική στην ψηφιακή εποχή της ελληνικής τηλεόρασης.

Ερώτηση: Από ποια κέντρα εκπομπής ξεκίναει στις 18 Ιουνίου η Digea στην Αθήνα;
Απάντηση: Τα κέντρα εκπομπής είναι ο Υμηττός και η Αίγινα.


Ερώτηση: Σε ποια κέντρα σταματάει η αναλογική μετάδοση;
Απάντηση: Η αναλογική μετάδοση σταματάει μόνο από την Αίγινα. Ο Υμηττός θα συνέχισει να εκπέμπει και αναλογικά μέχρι την τελική κατάργηση. Επίσης, η αναλογική εκπομπή της Πάρνηθας δεν επηρεάζεται στην παρούσα φάση. Τέλος από τα κρατικά και τοπικά κανάλια θα συνεχίσουν κανονικά να εκπέμπουν από την Αίγινα.Ερώτηση: Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν άμεσα από το κλείσιμο του κέντρου εκπομπής της Αίγινας; Ποιοι κάτοικοι δεν θα έχουν καθόλου αναλογικό σήμα από τις 18 Ιουνίου;
Απάντηση: Άμεσα επηρεάζονται οι περιοχές Ανω Γλυφάδα, Ανω Βούλα, Βουλιαγμένη κι ένα κομμάτι του Περάματος. Επισης, όλη η περιοχή από Βάρκιζα μέχρι Σούνιο και ένα κομμάτι της Πελοποννήσου, παραλιακά του Αργοσαρωνικού.

Ερώτηση: Πως μπορώ να μάθω αν επηρεάζομαι άμεσα από τη διακοπή του αναλογικού σήματος στην περιοχή μου;
Απάντηση: Οι καταναλωτές θα πρέπει να παρακολουθούν τα μηνύματα που εμφανίζονται στις τηλεοράσεις τους και αναφέρουν τις περιοχές από τις οποίες θα ξεκινήσει η Digea. Tα μηνύματα αυτά αφορούν μόνο τα κανάλια που συμμετέχουν στην ψηφιακή πλατφόρμα μέσω του κέντρου εκπομπής της Αίγινας.

Ερώτηση: Υπάρχουν περιοχές της Αττικής που δεν θα μπορουν να λάβουν το ψηφιακό σήμα της Digea;
Απάντηση: Πρακτικά ναι, οπως κάποια κομμάτια που καλύπτονται από την Πεντέλη, πάνω από το Μάτι και κάτω από το Πόρτο Ράφτη στα ανατολικά παράλια. Ειδικά για το Πόρτο Ράφτη, αν τώρα βλέπουν έστω και αχνά σήμα από τον Υμηττό, το ψηφιακό θα το πιάσουν πολύ καλά. Τέλος, όλο το κομμάτι από Καλλιτεχνούπολη μέχρι Μαραθώνα, από Αγίους Αποστόλους μέχρι Ωρωπό που το καλύπτουν Πάρνηθα, Νέα Στύρα και Οχθωνια, καθώς και η Νέα Μάκρη που βλέπει Πάρνηθα.

Ερώτηση: Εφόσον κλείνει το αναλογικό κέντρο της Αίγινας, οι περιοχές που βλέπουν ΕΡΤ από εκεί πως θα την βλέπουν?
Απάντηση: Από το κλείσιμο του πομπού της Αίγινας η ΕΡΤ δεν επηρεάζεται αφου δεν ανήκει στη Digea. Μόνο οι αναλογικοί διαύλοι συχνοτήτων: 35UHF (Ant1), 36UHF (Σκάι), 46UHF (Μακεδονία TV), 47UHF (Mega), 61UHF (Star), 63UHF (Alpha) και 68UHF (Alter) των ιδιωτικών καναλιών θα κλεισουν. Τέλος, σε όσους διαύλους συχνοτήτων δεν αντιστοιχούν ψηφιακές εκπομπές (από το κέντρο εκπομπής της Αίγινας), θα ενεργοποιηθούν οι δοκιμαστικές κάρτες ενημέρωσης της Digea.

Ερώτηση: Ποια είναι τα πλεονεκτήματά της ψηφιακής εκπομπής;
Απάντηση: Άριστη ποιότητα σήματος για όλους, κορυφαία εικόνα και ήχος, πρόσβαση σε αμφίδρομες υπηρεσίες οπως ηλεκτρονικός οδηγός προγράμματος (EPG) καθώς και πρόσθετες δυνατότητες μελλοντικά.

Ερώτηση: Ποια κανάλια γίνονται ψηφιακά;
Απάντηση: Θα παρακολουθείτε ψηφιακά τους ιδιωτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας δηλαδή Alpha, Alter, Ant1, Μακεδονία TV, Mega, ΣΚΑΪ και Star.

Ερώτηση: Σε ποιον δίαυλο συχνοτήτων UHF θα εκπέμπουν τα κανάλια της Digea;
Απάντηση: Οι δύο συχνότητες εκπομπής είναι: 46UHF (Alpha, Alter, Ant1, Μακεδονία TV) και 47UHF (Mega, ΣΚΑΪ, Star). Στον δίαυλο 47UHF θα προστεθεί αργότερα και το 902TV.

Ερώτηση: Τι εξοπλισμό χρειάζομαι για να βλέπω ψηφιακά;
Απάντηση: Χρειάζεται αποκλειστικά ένας αποκωδικοποιητής ψηφιακού σήματος MPEG4. Δε χρειάζεται καμία αλλαγή στην κεραία, ουτε αγορά καινούριας τηλεόρασης, ούτε κάτι άλλο.

Ερώτηση: Έχω ήδη αποκωδικοποιητή για να βλέπω τέσσερα ψηφιακά κανάλια της ΕΡΤ. Θα έχω πρόβλημα με το ψηφιακό σήμα της Digea;
Απάντηση: To ψηφιακό σήμα της Digea, δηλαδή των 7+1 καναλιών, δουλεύει με κωδικοποίηση MPEG4 ενώ το ψηφιακό σήμα των καναλιών της ΕΡΤ δουλεύει με ΜPEG2. Άρα για την λήψη της Digea δεν χρειάζεστε απλώς έναν αποκωδικοποιητή, αλλά χρειάζεστε έναν αποκωδικοποιητή ΜPEG4.

Ερώτηση: Αν διαθέτω την κλασική αναλογική τηλεόραση (CRT) τι θα χρειαστώ;
Απάντηση: Χρειάζεται ένας αποκωδικοποιητής MPEG4 ο οποίος θα συνδεθεί με SCART ή με RCA (κίτρινο-άσπρο-κόκκινο) στην τηλεόραση.

Ερώτηση: Αν διαθέτω τηλεόραση LCD ή Plasma χωρίς ενσωματωμένο αποκωδικοποιητή MPEG4 τι θα χρειαστώ;
Απάντηση: Χρειάζεται ένας αποκωδικοποιητής MPEG4 ο οποίος θα συνδεθεί με SCART ή με RCA (κίτρινο-άσπρο-κόκκινο) ή με HDMI στην τηλεόραση. Συνιστάται η σύνδεση HDMI αν η τηλεόραση διαθέτει ανάλογη είσοδο/έξοδο για μέγιστη ποιότητα εικόνας και ήχου.

Ερώτηση: Αν διαθέτω τηλεόραση LCD ή Plasma χωρίς ενσωματωμένο αποκωδικοποιητή MPEG4 αλλά με υποδοχή CI (Common Interface) τι θα χρειαστώ;
Απάντηση: Χρειάζεται μία κάρτα μετατροπέας του σήματος MPEG2 σε MPEG4. Πριν προβείτε στην αγορά συμβουλευτείτε για τη συμβατότητα της κάρτας με την τηλεόραση σας. Συνιστάται βέβαια η χρήση εξωτερικού αποκωδικοποιητή MPEG4 παρά CI κάρτα.

Ερώτηση: Ποιο είναι το κόστος αγοράς αποκωδικοποιητή;
Απάντηση: Οι τιμές ξεκινάνε απο τα 35€ και ανάλογα τις επιμέρους δυνάτοτητες όπως HDMI, αναπαραγωγή/εγγραφή αρχείων από και προς εξωτερικά αποθηκευτικά μέσα κλπ το κόστος αυξάνεται.

Ερώτηση: Μετά την επίσημη έναρξη της ψηφιακής τηλεόρασης στην Αθήνα υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα που αφορά το άνοιγμα επιπλέον κέντρων εκπομπής;
Απάντηση: Ίσως γίνουν δύο νέα κέντρα μέσα στο 2010 με υποψήφια Αρόη, Δοβρούτσι, Ρόδο, Ηράκλειο. Για αυτά τα κέντρα υπάρχει ο απαραίτητος εξοπλισμός ενώ για επιπλέον νέα κέντρα εκπομπής σήματος θα πρέπει να υπάρξουν οι επίσημες άδειες εκπομπής.

Ερώτηση: Μετά τους ιδιωτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας θα ακολουθήσει η δημόσια τηλεόραση ΕΡΤ σε αλλαγή προτύπου εκπομπής υιοθετώντας κι αυτή το MPEG4 στα κανάλια ΕΤ1, ΝΕΤ και ΕΤ3;
Απάντηση: Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση για το πότε η ΕΡΤ θα ξεκίνησει μεταδόσεις στο νέο πρότυπο εκπομπής. Αυτή τη στιγμή η ΕΡΤ θα συνεχίζει να εκπέμπει στο MPEG2 πρότυπο.

Ερώτηση: Εκτός από τους 7+1 πρώτους ιδιωτικούς σταθμούς που θα ενταχθούνε στη Digea, θα ακολουθήσουν κάποιοι άλλοι;
Απάντηση: Οι αναλογικοί σταθμοί MAD, MTV, Sport TV, 06 TV, Local, High TV κ.α. θα εκπέμψουν σε δεύτερο χρόνο ψηφιακά από την Αίγινα, μέσω της Digea ή και μόνοι τους.

Ερώτηση: Η κεραία μου βλέπει στον Υμηττό. Εκεί οι ψηφιακές συχνότητες θα πάρουν τη θέση κάποιων παλαιών αναλογικών ή θα προστεθούν επιπλέον; Δηλαδή θα συνεχίσουν κανονικά όλες οι αναλογικές εκπομπες των 8 καναλιών;
Απάντηση: Δεν μπορούν να προστεθούν συχνότητες και αυτές που υπάρχουν είναι ήδη γεμάτες. Οπότε στην περίπτωση του Υμηττού θα κλεισουν κάποια κανάλια που εκπέμπουν στις συχνότητες που έχουν δωθεί για ψηφιακή εκπομπή. Στην περίπτωση της Digea, θα κλείσουν το CNN στον 46UHF και το Mega από Αίγινα στον 47UHF. Η ελευθέρωση των συχνοτήτων δίνει το έναυσμα για έναρξη άλλων μη τηλεοπτικών υπηρεσιών.

Ερώτηση: Τι εξοπλισμός χρειάζεται για παρακολούθηση της ψηφιακής τηλεόρασης από τον υπολογιστή μου;
Απάντηση: Το μονο που χρειάζεται είναι μια οποιαδηποτε PCI ή PCI-e ή USB κάρτα τηλεόρασης η οποία διαθέτει ψηφιακό δέκτη τηλεόρασης. Όπως ισχύει και παραπάνω δε χρειάζεται καμία αλλαγή στην κεραία.

Ερώτηση: Αν διαθέτω παλιό μοντέλο κάρτας τηλεόρασης με ψηφιακό δέκτη τηλεόρασης για MPEG2 μπορώ να αποκωδικοποιήσω και να δω τα κανάλια της DIGEA;
Απάντηση: Ναι, αρκεί να χρησιμοποιήσετε ένα πρόγραμμα αναπαραγωγής που έχει τη δυνατότητα αποκωδικοποίησης του MPEG4 σήματος με τη βοήθεια του κατάλληλου codec. Τέτοια προγράμματα είναι τo Windows Media Center των 7, το DVB Viewer, το Cyberlink PowerCinema καθώς και πολλά ακόμη.

Ερώτηση: Σε ποιες συχνότητες των 2 διαύλων UHF θα εκπέμπουν τα κανάλια ώστε να μπορέσω να τα σκανάρω με το πρόγραμμα που χρησιμοποιώ;
Απάντηση: Οι κεντρικές συχνότητες εκπομπής είναι: για την 46UHF τα 674MHz και για την 47UHF τα 682MHz.

Ερώτηση: Διαθέτω μόνιτορ-τηλεόραση υπολογιστή. Μπορώ να παρακολουθήσω τα κανάλια της Digea χωρίς πρόσθετο εξοπλισμό;
Απάντηση: Ναι, αρκεί να υπάρχει ψηφιακός δέκτης MPEG4 ενσωματωμένος σε αυτό. Αν όχι, τότε πρέπει να προβώ σε αγορά κατάλληλου δέκτη ή κάρτας CΙ αν υπαρχει η αντιστοιχη υποδοχη στη συσκευη μου.

Ερώτηση: Υπάρχουν προοπτικές σχετικά με τη μετάδοση καναλιών υψηλής ευκρίνειας (High Definition);
Απάντηση: Δεν μπορούμε να συζητάμε για HD στην παρούσα φάση. Αυτό θα γίνει μετά το κλείσιμο των αναλογικών κάποια στιγμή μετά το 2012-2015.

Ερώτηση: Υποθέτοντας πως κάποιος έχει καλή λήψη σήματος με την αναλογική τηλεόραση γιατί να πρέπει να μεταβεί στην ψηφιακή τηλεόραση; Υπάρχει κάποιο συνολικό κοινωνικό όφελος από την μετάβαση;
Απάντηση: Η ψηφιακή εκπομπή τηλεοπτικού σήματος απαιτεί σημαντικά μικρότερο φάσμα συχνοτήτων σε σύγκριση με την αναλογική. Έτσι για τον ίδιο αριθμό τηλεοπτικών καναλιών χρειαζόμαστε περίπου το 1/4 των συχνοτήτων. Αυτό σημαίνει πως μετά την ολοκλήρωση της μετάβασης θα προκύψουν ελεύθερες συχνότητες εκεί που παλιά εκπέμπονταν τηλεοπτικά κανάλια.
Αυτό το φάσμα, που λέγεται και “ψηφιακό μέρισμα”, μπορεί να χρησιμοποιηθεί -πολύ αποτελεσματικά- για ασύρματες και κινητές ευρυζωνικές συνδέσεις. Υπενθυμίζεται πως το φάσμα ραδιοσυχνοτήτων θεωρείται δημόσια περιούσια όπως οι φυσικοί πόροι μίας χώρας και εκχωρείται στις επιχειρήσεις έναντι αντιτίμου.

Πηγή

Posted on June 17, 2010, in Ειδήσεις, Τεχνολογία, Ψυχαγωγία and tagged , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: