Δεύτερο ρήγμα στο εργοστάσιο της τοξικής λάσπης!

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν δήλωσε πως είναι πιθανό η βόρεια πλευρά της δεξαμενής που περιέχει κόκκινη τοξική λάσπη να καταρρεύσει. Επτά οι νεκροί, δεκάδες οι τραυματίες, τεράστια οικολογική καταστροφή. (Video)

“Ο υπουργός Εσωτερικών με ενημέρωσε πως ρήγματα εμφανίστηκαν στη βόρεια πλευρά της δεξαμενής, η γωνία της οποίας έχει καταρρεύσει, κάτι που σημαίνει ότι είναι πιθανό όλη η πλευρά να καταρρεύσει”, τόνισε ο Ορμπάν σε συνέντευξη Τύπου στην πόλη Αζκα.

Ο ούγγρος πρωθυπουργός επισήμανε πως περίπου 500.000 κυβικά μέτρα τοξικής λάσπης θα διαρρεύσουν από την δεξαμενή, αλλά αυτή η ουσία έχει πυκνότερη υφή από τα περίπου ένα εκατομμύριο κυβικά μέτρα που έχουν ήδη διαρρεύσει, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους επτά άνθρωποι και να τραυματιστούν περισσότεροι από εκατό.Oικολογική καταστροφή απειλεί το οικοσύστημα του Δούναβη – δεύτερου μεγαλύτερου ποταμού στην Ευρώπη.

Νωρίτερα, το χωριό Κολοντάρ κοντά στο εργοστάσιο εκκενώθηκε. “Οι κάτοικοι απομακρύνθηκαν στις 6 το πρωί, όταν εντοπίσαμε ένα νέο ρήγμα στην δεξαμενή αριθμός 10”, διευκρίνισε ο Ντόμπσον. Ο ίδιος είπε ακόμα πως αν κριθεί αναγκαίο θα απομακρυνθούν και οι κάτοικοι του γειτονικού χωριού Ντεβετσέρ. Οι περίπου 800 κάτοικοι του Κολοντάρ μεταφέρθηκαν οδικώς στο Αζκα, επίσης υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν την περιοχή και οι εκπρόσωποι των ουγγρικών και ξένων μέσων ενημέρωσης.

Στο μεταξύ περιβαλλοντική οργάνωση καταγγέλλει οτι υπήρχε διαρροή από ρωγμές στους τοίχους του εργοστασίου αλουμινίου ίσως και από τον Ιούνιο. Στο εργοστάσιο έγινε έλεγχος το Σεπτέμβριο και σύμφωνα με την αρχική έκθεση δεν παρατηρήθηκε κάτι ανησυχητικό. “Η διαρροή θα ήταν ορατή στους ελεγκτές”, δήλωσε ο Γκαμπόρ Φιτζέκζκι της WWF Ουγγαρίας τηλεφωνικώς στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων. “Αυτό που βλέπουμε στη φωτογραφία είναι ότι υπάρχει ένα κανάλι από τη μία πλευρά του τοίχου που είναι ήδη κόκκινο, το οποίο δείχνει σοβαρή διαρροή μέσα από τους τοίχους”, εξηγεί ο ίδιος αναφερόμενος σε μία αεροφωτογραφία την οποία τράβηξε ιδιωτική εταιρία που πραγματοποιούσε ελέγχους το καλοκαίρι. “Η αμέλεια και η έλλειψη συντονισμού” αποτέλεσαν επιβαρυντικούς παράγοντες για την πρόκληση του δυστυχήματος, από σύμφωνα με τη WWF.

Πηγή

Posted on October 9, 2010, in Ειδήσεις, Περιβάλλον and tagged , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: