“Κόβουν” το εφάπαξ 40.000 δημοσίων υπαλλήλων

Σε αδιέξοδο βρίσκεται το Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων, καθώς αδυνατεί να ικανοποιήσει τα αιτήματα για εφάπαξ περίπου 40.000 δικαιούχων, με τον μέσο όρο αναμονής υπερβαίνει αυτή στιγμή την διετία.

Το Ταμείο έχει ξεμείνει από ρευστό και αναζητά 2 δισεκατομμύρια ευρώ για να μπορέσει να επιστρέψει στην ομαλή καταβολή του βοηθήματος στους δικαιούχους.

Είναι χαρακτηριστικό πως αυτήν τη στιγμή καταβάλλεται το εφάπαξ σε όσους έκαναν αίτηση πριν από δύο χρόνια, ενώ μα βάση την σημερινή οικονομική κατάσταση του ταμείου προβλέπεται πως όσοι υποβάλουν στο αμέσως προσεχές διάστημα αίτηση, θα πάρουν το εφάπαξ έπειτα από τρία ή ακόμα και τέσσερα χρόνια.

Υπολογίζεται ότι κάθε μήνα ο φορέας εισπράττει 23 με 24 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία δεν επαρκούν για να καταβληθούν εφάπαξ σε περισσότερα από 600 άτομα. Στα συρτάρια του Ταμείου Πρόνοιας υπάρχουν αυτή την περίοδο 40.000 ανεκτέλεστες αιτήσεις.

Πριν από τρία χρόνια κατά μέσο όρο οι ασφαλισμένοι περίμεναν από 4 – 6 μήνες για την καταβολή του εφάπαξ. Ωστόσο τώρα επειδή δεν υπάρχει ρευστό το εφάπαξ στην καλύτερη περίπτωση καταβάλλεται σε 13 μήνες μετά την ημερομηνία παραίτησης και στη χειρότερη περίπτωση ύστερα από 22 μήνες. Οι εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ έχουν ζητήσει την άμεση κάλυψη των 800 εκ. ευρώ που απαιτούνται για την καταβολή του εφάπαξ 40.000 και πλέον δημοσίων υπαλλήλων.

Αρκεί να αναφερθεί πως κάθε μήνα τα έσοδα από τις εισφορές αρκούν για την έκδοση 600 με 650 βοηθημάτων, ενώ οι αιτήσεις που υποβάλλονται κάθε μήνα φτάνουν τις 1200.

Ιδιαίτερα ανησυχητικό για το μέλλον του Ταμείου είναι το γεγονός πως 120.000 δημόσιοι υπάλληλοι έχουν ήδη κλείσει 25 έτη ασφάλισης και έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι θα ανοίξουν μέσα στην επόμενη δεκαετία την πόρτα εξόδου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα ασφαλιστικά ταμεία του Δημοσίου.

Πηγή: metrogreece.

Advertisements

Posted on June 8, 2011, in Ειδήσεις, Οικονομία and tagged , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: