Απάντηση στον Μάνο Κανδεράκη,αγανακτισμένο που απέχει του Συντάγματος

Toυ Μάνου Κανδεράκη

Είμαι 19, αγανακτισμένος, αλλά στο Σύνταγμα δεν πάω

Παρακολουθούμε μέρες τώρα για τους αγανακτισμένους πολίτες ότι ο κόσμος ξύπνησε, ότι αρχίζει νέα εποχή, ότι ξύπνησαν οι «πνευματικοί» άνθρωποι και άλλες τέτοιες φανφάρες. Έχουν χυθεί τόνοι μελάνι, για τους σκοπούς του κινήματος, τον απολιτίκ χαρακτήρα τους το γεγονός δεν έχει ανοίξει μύτη και διάφορα τέτοια. Απλά ορισμένοι διαμορφώνουν άποψη από sites και blogs. Για μένα άμα δεν έχεις κατέβει τουλάχιστον δύο φορές να δεις τί γίνεται, δεν μπορείς να εκφέρεις γνώμη.

Εγώ προσωπικά είμαι ένας αγανακτισμένος απόφοιτος που έδωσα δεύτερη φορά πανελλαδικές, και δεν με σεβάστηκε κανένας. Πέρασα μία από τις πιο δύσκολες – ίσως την πιο δύσκολη στιγμή της ζωής μου –  και δεν με άκουσε κανείς. Εγώ και άλλα τόσα παιδιά δώσαμε το είναι μας για να ανταπεξέλθουμε, και ξαφνικά γίναμε η «άτυχη» γενιά που έτυχε να δώσουμε «μνημονιακές» πανελλαδικές, με το ένα μάθημα πάνω στο άλλο, δίχως περιθώρια ξεκούρασης, με τις πανελλαδικές να ξεκινάνε νωρίτερα από ποτέ (για αδιευκρίνιστους λόγους), και τα θέματα λίγο παραπάνω από άθλια.

Νιώθοντας αδικημένος από τον τρόπο αντιμετώπισης του συστήματος, κατέβηκα στο Σύνταγμα, για να ενώσω την φωνή μου, με τους εξαθλιωμένους πολίτες. Αυτό που αντίκρισα με απογοήτευσε, και ας έρθει κάποιος να με διαψεύσει. Μπροστά από τη Βουλή, στη γνωστή πλέον ως «πάνω πλατεία», έχουμε λαϊκή Δεξιά. Τυλιγμένοι με Ελληνικές σημαίες, να φωνάζουν εθνικιστικά συνθήματα, να μουτζώνουν το Κοινοβούλιο (τη στιγμή που το αίτημα τους είναι Άμεση Δημοκρατία), να βρίζουν χυδαία οικογένειες πολιτικών και διάφορα άλλα ρατσιστικά.

Από την άλλη, έχει στηθεί ένα υπέροχο πανηγύρι, από πλανόδιους που πουλάνε ελληνικές σημαίες με πέντε ευρώ, αλλά και διάφορα άλλα αντικείμενα «συλλεκτικής» αξίας. Από τη μία μας «πουλάνε» στους ξένους και από την άλλη και μεις «πουλάμε» πατρίδα σε τιμή ευκαιρίας. Διασχίζοντας την «πάνω πλατεία», αντίκρισα ηλικιωμένους με «γυμνασιακό» και κακόγουστο χιούμορ να τραγουδάνε προκλητικά τραγούδια, μεθυσμένους και τοξικομανείς, που βρίσκονται μεταξύ πραγματικότητας και μη, να βρίζουν τον Πάγκαλο.

Στην «κάτω» πλατεία τα πράγματα είναι διαφορετικά. Εκεί θα δεις τους νοσταλγούς του woodstock, με τις σκηνές, και τα τραγούδια τους. Ο χώρος μυρίζει τσιγαριλίκι και μπύρα, και διάφοροι τύποι χορεύουν, κυλιούνται στο πάτωμα, παίζουν θέατρο και άλλα τέτοια διάφορα. Την ίδια στιγμή διάφοροι «αγανακτισμένοι», πάσης ηλικίας, οι οποίοι έχουν κάνει attending στο facebook το event της χρονιάς, τραβάνε φωτογραφίες, που σε λίγες ώρες θα κοσμούν το προφίλ τους, με διάφορα «επαναστατικά» likes και comments.

Μελετάω με προσοχή τα φυλλάδια που μου δίνουν, που γράφουν ότι δεν φεύγουμε από τις πλατείες αν δεν φύγει η κυβέρνηση, η τρόικα και το ΔΝΤ. Δηλαδή μέσα σε δύο χρόνια ο Παπανδρέου κατάφερε και ξεπούλησε την Ελλάδα; Πριν δεν ήταν άλλοι; Πού είναι, λοιπόν, τους ξεχάσαμε; Καθόμουνα επί δυο ώρες σε μία πλατεία ασφυκτικά γεμάτη, και δεν άκουσα κάτι από τα μεγάφωνα. Το μόνο που έλεγαν ήταν το «ρεφρέν», οι πλούσιοι πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Και την ίδια στιγμή, όλοι χασκογελάνε και βγάζουν φωτογραφίες.

Αυτό το κίνημα, έχει αποκτήσει στενοκέφαλη ιδεολογική προσέγγιση. Όποιος δημοσιογράφος, συγγραφέας, καλλιτέχνης, εκφέρει μια άποψη που δεν τους βολεύει, αμέσως «τα παίρνει», είναι «πουλημένος», είναι «φασίστας» και άλλα τέτοια ωραία. Δηλαδή, έχουμε φτάσει σε ένα σημείο, που άμα δεν μας εκφράζει αυτό το κίνημα, πρέπει να πάμε σε ψυχίατρο ή κάτι τέτοιο. Επίσης, είδαμε και τους «οργανικούς» διανοούμενους, όπως η Αθηνά Κισκήρα εκ των 32, που αναζητά μια ηγεσία τύπου Μεταξά, μην απορήσετε, το είπε στη ΝΕΤ την Παρασκευή το πρωί, αναζητήστε το απόσπασμα.

Ξέρω πολλούς αληθινούς αγανακτισμένους που σιχάθηκαν αυτό το κιτσαριό και έφυγαν από τη συγκέντρωση. Απλά κανείς δεν τόλμησε να βγει και να πει «Έξω η Τρόϊκα», «Έξω η κυβέρνηση», έξω όμως και οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι πράσινοι και οι μπλε που τα τρώγανε από το Δημόσιο, έξω οι δάσκαλοι και οι καθηγητές που δεν προσφέρουν έργο, έξω τα κόμματα από τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, έξω όλοι οι απατεώνες. Γιατί, λοιπόν, ο διπλανός από εμάς διαδηλωτής να ναι ένας δημόσιος υπάλληλος, που κατεβαίνει επειδή τον «ξεκουνήσανε» από την πολυθρόνα; Γιατί να είναι οι οδηγοί λεωφορείων που παίρνουν επίδομα έγκυρης προσέλευσης; Αλλά αυτά μας μάθανε, οι κακοί «τρακόσιοι» και οι τίμιοι πολίτες.

Καταλήγοντας, αυτό το κίνημα βόλεψε πολλούς «κηφήνες», πολλούς «απατεώνες», πολλούς «τζαμπατζήδες«. Ακούστε, λοιπόν, μια διαφορετική άποψη από έναν 19χρονο,που γράφει ελεύθερα, χωρίς κανένα όφελος, που ονειρεύεται έναν καλύτερο κόσμο. Χαίρομαι που ο κόσμος αγανάκτισε με το σύστημα, αλλά λυπάμαι που καπελώθηκε από διάφορους επιτήδειους και, αντί να ακουστεί η δική του φωνή, ακούγεται η βρισιά του νεοέλληνα. Χορτάσαμε δημαγωγούς και σωτήρες. Διαβάστε λίγο Καζαντζάκη να θυμηθείτε την αξία της ζωής.

«Πολεμούμε γιατί έτσι μας αρέσει, τραγουδούμε κι ας μην υπάρχει αυτί να μας ακούσει.

Δουλεύουμε, κι ας μην υπάρχει αφέντης, σα βραδιάσει, να μας πλερώσει το μεροκάματο μας.

Δεν ξενοδουλεύουμε, εμείς είμαστε οι αφέντες το αμπέλι τούτο της Γης είναι δικό μας, σάρκα μας κι αίμα μας…»

*O Μάνος Κανδεράκης είναι φοιτητής και blogger

 

 

Απαντώντας στον Μάνο….

 

Φίλε Μάνο διαβάζοντας το άρθρο σου μπήκα στον πειρασμό να γράψω κάποια πράγματα που έχουν σχέση με τα όσα λες και θα ήθελα πολύ να δεις.

Μιλάς για “πάνω” και “κάτω” πλατεία.Αυτός ο διαχωρισμός δεν θα σου αρνηθώ ότι στέκει,ωστόσο είναι μια πλήγη που σκαλίζουν αδιάκοπα όσοι έχουν δυσκολίες να αφήσουν τις ταμπέλες σπίτια τους και όσοι απλά δεν έχουν ακόμα καταλάβει ότι δεν γίνεται όλοι εκεί κάτω να είναι αριστεροί ή δεξιοί ,όπως αυτοί.

Είπες ότι έχεις πάει δυο φορές στο Σύνταγμα και ότι ακούς “εθνικιστικά” συνθήματα από ανθρώπους τυλιγμένους στις γαλανόλευκες.Το τελευταίο με τις ελληνικές δε θα το σχολιάσω,το θεωρώ χαζό και ακραίο το να λέμε εθνικιστή όποιον έχει μια σημαία στο Σύνταγμα.Όσον αφορά όμως τα “εθνικιστικά” συνθήματα,θα χαιρόμουν πολύ και εγώ και ποπλλοί άλλοι νομίζω,αν μας έλεγες ΠΟΙΑ είναι αυτά.Γιατί στους καιρούς που ζούμε για μερικούς “εθνικιστικό” είναι να λέμε τον εθνικό ύμνο,”εθνικιστικό” είναι να λες “Ή τάν ή επι τάς” σε 300 προδότες ,ξεχνώντας μάλλον τη σημασία της φράσεως και αμέσως καταδικάζοντάς την.Οπότε αν θες διευκρίνισέ το μας ,να είναι ξεκάθαρο τι εννοείς.

Γιατι εγώ φιλε και συνομήλικε Μάνο είμαι κάθε μέρα στην πλατεία και συγκεκριμένα πιο πολύ στην “πανω” πλατεία και δεν έχω ακούσει ούτε ένα σύνθημα κατά των μη- Ελλήνων.Δίπλα μου βλέπω και αρκετές φορές μετανάστες και οι “εθνικιστές” που λες ,δεν έχουν πρόβλημα.Μάλλον γιατί δεν είναι εθνικιστές Μάνο!Γιατί όσοι έχουμε μια σημαία ,δε μας κάνει αυτομάτως φασίστες και εθνικιστές κλειστόμυαλους.Μια χαρά είναι ευπρόσεδκτες όλες οι κοινωνικές ομάδες!

Συνεχίζοντας,θέλω να σου εκφράσω την αποψή μου ότι αν το σκεφτείς λιγάκι το να βρίζεις και να λες τέτοια ρατσιστικά συνθήματα δεν είναι δα και τόσο μεγάλο έγκλημα μπροστά σε αυτά που σου έχουν κάνει και που πρόκειται να σου κάνουν!Γιατί αν σου φάνηκαν ζόρι οι “μνημονιακές” πανελλήνιες -που και εγώ έδωσα- στο λέω στο μέλλον τα πράγματα θα είναι τρεις φορές χειρότερα!!

Πιστέυεις λοιπόν ότι έχουμε περιθώρια για να σκεφτούμε έτσι;Και πώς έτσι!Δεν μιλώ για μια αποτίμηση των πραγμάτων και προσπάθεια έυρεσης κάποιας λύσης.Φυσικά και θέλει σκέψη και σοβαρότητα κάτι τέτοιο,αλλά όχι ρε συ Μάνο,δε θα διαπραγματευτώ με τη γλώσσα μου αν θα βρίσω και πώς θα βρίσω τον Πάγκαλο,όταν ο ίδιος έχει βρίσει ανάλογα σε κάμερες πριν χρόνια ,όταν βρίζει καθημερινά τον πατέρα μου,τον πατέρα σου ,τους παππούδες μας και εμάς με όλες αυτές τις χυδαιολογίες του.Ε όχι!

Αρκετά με αυτή τη σεμνοτυφία ! Ας είμαστε σοβαροί εκεί που πρέπει και οφείλουμε.Ο σεβασμός κερδίζεται και να είσαι σίγουρος οι 300 που φοβάσαι να βρίσεις “ρατσιστικά¨ τον σεβασμό σου και τον έχουν χάσει και τον έχουν και χεσμένο!Δε μπορώ να υποθέσω κάτι άλλο,όταν ο “καημένος” ο Θοδωρής που τον βρίζουμε “ρατσιστικά” συνεχίζει χωρίς ίχνος ντροπής να λέει ασυναρτησίες ,εις βάρος του ελληνικού λαού συνήθως!!

Μάνο,σου μιλάω στον ενικό γιατί είμαστε συνομήλικοι και πραγματικά με κάνει να λυπάμαι η αποστροφή των νέων σε κάτι τελείως ακομμάτιστο και ανεξάρτητο που αφορά όλους μας.Αφορά πιο πολύ εμάς τη νέα γενιά που οφείλουμε να διορθώσουμε τα λάθη των μεγάλων.Ας μην αφήσουμε την ίδια κληρονομιά στα παιδιά μας!!

Και μιας και ανέφερες Καζατζάκη ,θυμάσαι όπως μεταξύ άλλων και αυτά τα δύο που είχε πει;

Ν’αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δε σωθεί, εγώ φταίω.Έχεις ευθύνη. Δεν κυβερνάς πια μονάχα τη μικρή ασήμαντη ύπαρξή σου.

Είσαι μια ζαριά όπου για μια στιγμή παίζεται η μοίρα του σογιού σου.

Και δεν είναι μόνο ο Καζατζάκης,αν αναζητήσεις στα έργα των ποιητών μας και μέχρι εκείνα των αρχαίων,θα καταλάβεις τα μηνύματα που ταιριάζουν όσο ποτέ άλλοτε στην εποχή μας.

Ελπίζω,φωνάζω,αγωνίζομαι,ονειρεύομαι και ποτέ δεν τα παρατάω!!

Είναι πολύ αργά για να σκεφτόμαστε “πάνω” και “κάτω” πλαετείες.Είναι ώρα να βγούμε στους δρόμους χωρίς χρώματα και να ενώσουμε τις γροθιές μας.Η αγανάκτιση από το σπίτι δεν οφελεί πουθενά.Τι λές;

 

Φιλικά Κώστας

Advertisements

Posted on June 13, 2011, in Άρθρα, Οικονομία, Πολιτική and tagged , , , . Bookmark the permalink. 1 Comment.

  1. δημητρης

    Φιλε κωστα συμφωνω απολυτα με αυτα που γραφεις.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: