Στα 44 εκατομμύρια οι πρόσφυγες το 2010 λέει ο ΟΗΕ!

 

Ο αριθμός των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους εξαιτίας συρράξεων ή κακομεταχείρισης αυξήθηκε το 2010 στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαπέντε ετών, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Οι πρόσφυγες παγκοσμίως εκτιμάται ότι άγγιξαν στα τέλη της περασμένης χρονιάς τα 43,7 εκατομμύρια, από 43,3 εκατομμύρια το 2009, όπως ανακοίνωσε η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες UNHCR , με τους τέσσερις στους πέντε να βρίσκονται σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Στον αριθμό περιλαμβάνονται 15,4 εκατ. πρόσφυγες οι οποίοι βγήκαν από τα σύνορα των χωρών τους -το 80% εξ αυτών προσέφυγαν σε γειτονικές αναπτυσσόμενες χώρες- και 27,5 εκατ. άνθρωποι που έχουν εκτοπιστεί εντός των χωρών τους, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της αρμοστείας.

Άλλοι 850.000 εξ αυτών έχουν αιτηθεί άσυλο υποβάλλοντας τα σχετικά έγγραφα.

«Οι φόβοι περί των υποτιθέμενων πλημμυρών προσφύγων στις βιομηχανικές χώρες είναι κατά πολύ διογκωμένοι ή συγχέονται λαθεμένα με το ζήτημα της μετανάστευσης», ανέφερε ο Αντόνιου Γκουτιέρες, επικεφαλής της Αρμοστείας, σε ανακοινωθέν της.

«Στο μεταξύ, είναι οι φτωχότερες χώρες που αφήνονται να σηκώσουν το βάρος», πρόσθεσε ο Γκουτιέρες.

Το Πακιστάν φιλοξενεί τους περισσότερους πρόσφυγες

Οι φτωχότερες χώρες του κόσμου φιλοξενούν τεράστιους πληθυσμούς προσφύγων, τόσο σε πραγματικούς αριθμούς όσο και σε σχέση με το οικονομικό τους μέγεθος, σύμφωνα με την έκθεση της αρμοστείας που τιτλοφορείται Παγκόσμιες Τάσεις 2010 (Global Trends 2010). Λίγοι περισσότεροι από τους μισούς πρόσφυγες είναι παιδιά κάτω από 18 ετών.

Το Πακιστάν, το Ιράν και η Συρία φιλοξενούν τους περισσότερους -αντίστοιχα 1,9 εκατομμύρια, 1,1 εκατομμύρια και 1 εκατομμύριο, σύμφωνα με την UNHCR.

Οι Αφγανοί είναι η μεγαλύτερη εθνική ομάδα προσφύγων -αριθμούν 3 εκατομμύρια, περιλαμβανομένων πολλών που εγκατέλειψαν την πατρίδα τους πριν από μεγάλο διάστημα. Τους ακολουθούν οι Ιρακινοί, οι Σομαλοί και οι Κογκολέζοι, οι χώρες των οποίων αντιμετωπίζουν τις συνέπειες παρατεταμένων συρράξεων.

«Τα αίτια του εκτοπισμού δεν παύουν να υπάρχουν. Μέχρι στιγμής εφέτος έχουμε δει συγκρούσεις στη Βόρεια Αφρική, στην Ακτή Ελεφαντοστού, στη Συρία, στο Σουδάν και σε άλλα μέρη του κόσμου που έχουν οδηγήσει ανθρώπους να εγκαταλείπουν (τις εστίες τους, διότι αντιμετωπίζουν) επικίνδυνες καταστάσεις», δήλωσε ο Αλεξάντερ Αλέινικοφ, αναπληρωτής Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, σε συνέντευξη Τύπου.

Η Ιταλία ξεπέρασε την Ελλάδα

Χιλιάδες άνθρωποι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω των ταραχών στη βόρεια Αφρική κατευθύνθηκαν στην Ιταλία με επισφαλή πλεούμενα τους τελευταίους μήνες προκαλώντας κρίση στη Λαμπεντούζα, ένα ιταλικό νησί ανάμεσα στην Τυνησία και στη Σικελία.

Η Ιταλία ξεπέρασε την Ελλάδα μετατρεπόμενη στο κυριότερο σημείο εισόδου στην ΕΕ μεταναστών χωρίς χαρτιά το πρώτο τρίμηνο του έτους, δήλωσαν αξιωματούχοι την περασμένη εβδομάδα.

Ο Αλέινικοφ σημείωσε ότι όλες οι αιτήσεις για την παροχή ασύλου πρέπει να εξετάζονται με δίκαιο τρόπο.

«Οι αριθμοί που βλέπουμε να έρχονται στην Ευρώπη δεν είναι αριθμοί που να μην μπορούν να αντιμετωπιστούν με μια δίκαιη διαδικασία», είπε.

Ερωτηθείς σχετικά με τις διαθέσεις κατά των μεταναστών σε μέρη της Ευρώπης, δήλωσε πως «οι δύσκολες οικονομικά εποχές μερικές φορές κυοφορούν ατυχείς λαϊκιστικές πολιτικές, και οι πολιτισμικές διαφορές και οι θρησκευτικές διαφορές συμβάλλουν σ’ αυτό».

Στην Ευρώπη ήταν καταγεγραμμένοι 1,6 εκατ. πρόσφυγες στα τέλη του 2010, περίπου 40.700 λιγότεροι από ό,τι ένα χρόνο πριν, κυρίως λόγω της καταγραφής και της επαλήθευσης που διεξάγεται στα Βαλκάνια, σύμφωνα με την Αρμοστεία.

Στην Ασία βρίσκονται περίπου 4 εκατ. πρόσφυγες, 2,1 εκατ. στην Αφρική, σχεδόν 7 εκατ. στην Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική, και 800.000 στην Αμερική.

Πηγη: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Advertisements

Posted on June 20, 2011, in Ειδήσεις, Οικονομία, Πολιτική. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: