Απορρίφθηκε από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προσφυγή για καταβολή αποζημίωσης για σφαγιασθέντες στο Δίστομο

Κατά πλειοψηφία, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απέρριψε ως απαράδεκτη την προσφυγή Σουντούρη και τριών άλλων Ελλήνων, που ζητούσαν αποζημιώσεις από την Γερμανία, για τον σφαγιασμό των γονέων τους, το 1944, στο Δίστομο, από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής Waffen-SS. Η απόφαση είναι τελεσίδικη και δεν επιδέχεται έφεση.

Όπως προκύπτει από το περιεχόμενο της απόφασης, οι εν λόγω προσφεύγοντες και άλλοι 250 Έλληνες, άσκησαν αγωγή αποζημίωσης κατά της Γερμανίας το 1995 και δύο χρόνια αργότερα δικαιώθηκαν μερικώς.

Αν και -όπως σημειώνεται- η αξίωσή τους έγινε αποδεκτή και από το εφετείο, ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης της Ελλάδος αρνήθηκε να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες εκτέλεσης αυτής της απόφασης κατά της Γερμανίας.

Τα γερμανικά δικαστήρια, στα οποία άσκησαν παράλληλα αγωγή οι ενάγοντες, αναγνώρισαν ότι οι προσφεύγοντες είχαν υποστεί ανυπολόγιστο πόνο αλλά δεν έκαναν αποδεκτή την αξίωση τους για καταβολή αποζημίωσης, επικαλούμενα τις διεθνείς συμβάσεις και τον γερμανικό νόμο του 1953, υπογραμμίζοντας ότι το 1944 δεν είχε συναφθεί καμία διμερής συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και Γερμανίας για το συγκεκριμένο θέμα.

Τέλος, στις 15 Φεβρουαρίου 2006, το Ομοσπονδιακό Γερμανικό Δικαστήριο αρνήθηκε να εξετάσει τη συνταγματική καταγγελία που υπέβαλαν οι προσφεύγοντες και οι τελευταίοι κατέφυγαν στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου, όπου η προσφυγή τους κρίθηκε απαράδεκτη και απορρίφθηκε.

Πηγή: http://www.e-typos.com/content.aspx?catid=14&cid=24854

Advertisements

Posted on July 6, 2011, in Ειδήσεις, Πολιτική and tagged , , , , . Bookmark the permalink. 2 Comments.

  1. Το αρθρο ειναι πολυ πισω σε εξελιξεις … στο λεω αυτο dude γιατι ο πατερας μου ειναι ενας απο τους 250. Ολη η πρωτη οικογενεια του Παππου μου εχει σφαγιαστει απο τους Γερμανους στο Διστομο. Εκει ειναι το πατρικο του πατερα.

    Ειχε γινει ενα δικαστηριο στην Ιταλια και εχουν προχωρησει τα πραγματα. Χωρις να βγει κατι ουσιαστικο αλλα εχει αλλαξει πολυ η κατασταση. Εαν δεν προχωρησει σε αποζημιωσεις η Γερμανια θα μπουν σε πλειστηριασμο δημοσια κτιρια της Γερμανιας στην Ιταλια και διαφορα αλλα …

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: