Γονείς σε απόγνωση : Θα πληρώσουν απ’την τσέπη τους τα δωρεάν βιβλία

Δημοσίευση Εικόνας
Μίκα Κοντορούση
Δημοσιεύτηκε: Σεπτέμβριος 06 2011 10:05 Ενημερώθηκε: Σεπτέμβριος 06 2011 12:09

Ελλείψεις στα βιβλιοπωλεία. Δεκάδες γονείς σπεύδουν να προμηθευτούν μόνοι τους τα σχολικά βιβλία, προκειμένου να γλιτώσουν τα παιδιά τους την ανάγνωση από DVD και φωτοτυπίες. Διαβάστε τί διαθεσιμότητα υπάρχει και το κόστος των βιβλίων.

Μετά το φιάσκο των σχολικών βιβλίων δεν είναι λίγοι οι γονείς που απογοητευμένοι από τις περίφημες φωτοτυπίες και τα dvd της κυρίας Διαμαντοπούλου περνούν πλέον από τα βιβλιοπωλεία της γειτονιάς τους αποφασισμένοι να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να εξασφαλίσουν τα σχολικά εγχειρίδια των παιδιών τους.

Αυτή τη στιγμή τίτλοι βιβλίων υπάρχουν σε ορισμένα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, στα οποία σε καθημερινή βάση δημιουργείται ουρά από γονείς και μαθητές που ενδιαφέρονται να αγοράσουν τα βιβλία.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ στο protothema.gr, πλέον δημιουργούνται ελλείψεις σε βιβλία, λόγω αυξημένης ζήτησης, ενώ τα τεύχη που διαθέτουν οι βιβλιοπώλες είναι ήδη περιορισμένα.

Το απόθεμα σε τίτλους και το αντίστοιχο κόστος

Έτσι λοιπόν για την Α’ τάξη του Δημοτικού Σχολείου διατίθενται σε μικρές ποσότητες και τα επτά βιβλία δηλαδή Γλώσσα, Μαθηματικά, Μελέτη Περιβάλλοντος, Μουσική, Ανθολόγιο, Λεξικό, Φυσική Αγωγή και Εικαστικά.

Για τη Β’ τάξη Δημοτικού υπάρχει η Γλώσσα, τα Μαθηματικά και η Μελέτη Περιβάλλοντος, ενώ το Λεξικό, τα Εικαστικά και το Ανθολόγιο είναι τα ίδια βιβλία με αυτά της Α’ Δημοτικού.

Για την Γ’ τάξη Δημοτικού υπάρχουν λίγα τεύχη Μαθηματικών, Ιστορίας, Εικαστικών (κοινό βιβλίο με τη Δ’ τάξη), Φυσικής Αγωγής και το Ανθολόγιο, ενώ δεν υπάρχουν τα βιβλία της Γλώσσας και της Μελέτης Περιβάλλοντος. Οι μαθητές της Δ’ τάξης Δημοτικού μπορούν να βρουν μόνο τη Μελέτη Περιβάλλοντος, τα Μαθηματικά, τη Γλώσσα και την Ιστορία, ενώ δεν υπάρχει βιβλίο Μουσικής.

Χωρίς τα βασικά βιβλία αυτά της Γλώσσας και των Μαθηματικών θα ξεκινήσει η χρονιά για τους μαθητές των Ε’ και Στ’ καθώς τα βιβλία είναι καινούργια, με νέο περιεχόμενο και δεν έχουν ακόμη τυπωθεί.

Κατόπιν αυτών, οι μαθητές μπορούν της Ε’ τάξης μπορούν να αγοράσουν τα βιβλία της Ιστορίας, Αγγλικών, Ερευνώ και Ανακαλύπτω, Εικαστικών και Θεατρικής Αγωγής, ενώ της Στ’ τάξης έχουν τη δυνατότητα να βρουν στο εμπόριο τα βιβλία Ερευνώ και Ανακαλύπτω, της Μουσικής και των Αγγλικών, ενώ ελλείψεις υπάρχουν και στη Γεωγραφία.

Τα σχολικά εγχειρίδια του Δημοτικού κοστίζουν από 0.90 ευρώ -τετράδιο εργασιών Μαθηματικών Ε’ τάξης- έως και 5 ευρώ -ανθολόγιο Ε’ και Στ’ τάξεων-. Ο μέσος όρος των τιμών των βιβλίων κυμαίνεται στα 2 και 3 ευρώ.

Για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση η εικόνα στα βιβλιοπωλεία είναι καλύτερη. Για όλες τις τάξεις του Γυμνασίου διατίθενται όλα τα σχολικά εγχειρίδια, ενώ το ίδιο ισχύει και για τις τάξεις του Λυκείου. Οι μόνες ελλείψεις που παρατηρούνται είναι στα βιβλία Χημείας, Φυσικής και Άλγεβρας της Α’ τάξης του Λυκείου.

Οι τιμές των βιβλίων Γυμνασίου και Λυκείου ξεκινούν από 1 ευρώ και φτάνουν έως και τα 7.50 ευρώ -λεξικό Νέας Ελληνικής Γλώσσας για τις Α’, Β’ και Γ’ τάξεις Γυμνασίου. Οι βιβλιοπώλες σημειώνουν πως τις επόμενες ημέρες εάν συνεχιστεί με την ίδια ένταση η πώληση σχολικών βιβλίων τότε θα αδειάσουν και τα δικά τους ράφια, ενώ πολλά παιδιά θα αναγκαστούν τελικά να κάνουν μάθημα με τις φωτοτυπίες.

Πηγή

Posted on September 7, 2011, in Παιδεία and tagged , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: