Όχι και τόσο δωρεάν… η δωρεάν Παιδεία

Σε «κυνήγι του χαμένου θησαυρού» έχει εξελιχθεί η αναζήτηση σχολικών βιβλίων, αφού η διανομή τουςδεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από τα μέσα Νοεμβρίου. Οι γονείς, «στριμωγμένοι» από τα βάρη της αυστηρής λιτότητας, αναζητούν
ακόμη και βιβλία από «δεύτερο χέρι», αφού δεν πιστεύουν ότι το σύστημα του υπ. Παιδείας, με τις φωτοτυπίες και τα DVD, θα αποδώσει.

Ανάρπαστα έχουν γίνει όμως και τα σχολικά βιβλία που υπήρχαν από πέρσι στις αποθήκες των βιβλιοπωλείων.

Μάλιστα, έχουν ήδη εμφανιστεί ελλείψεις ορισμένων βιβλίων από τα ράφια των καταστημάτων, τα οποία δέχονται πλέον και παραγγελίες. Επισημαίνεται ότι το κόστος για την αγορά των βιβλίων, π.χ της 4ης Δημοτικού, ανέρχεται σε 30-35 ευρώ για το κάθε παιδί.

ΟΛΜΕ: Δεν μπορούν να μετατραπούν τα σχολεία σε φωτοτυπικά κέντρα

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους στον Οργανισμό Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων έχει εκδοθεί μόλις το 20-30% των βιβλίων. Ο γ.γ. της ΟΛΜΕ Θ. Κοτσυφάκης, τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν να μετατραπούν τα σχολεία σε φωτοτυπικά κέντρα, επισήμανε ότι τα μηχανήματα των σχολείων δεν είναι επαγγελματικά, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο κόστος των φωτοτυπιών σε σχέση με το βιβλίο. Συγκεκριμένα, ένα βιβλίο κοστίζει 0,80 λεπτά, ενώ 40 σελίδες φωτοτυπιών κοστίζουν τέσσερα ευρώ.

Καθηγητές και δάσκαλοι, έχουν εξαγγείλει 24ωρη απεργία για τις 22 Σεπτεμβρίου και έστειλαν επιστολές σε σχολεία, όπου περιγράφουν τα προβλήματα, προκειμένου τα παιδιά να ενημερώσουν τους γονείς.

Στο μεταξύ, η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου απέδωσε την καθυστέρηση στην εκτύπωση και διανομή των σχολικών βιβλίων, στην καθυστέρηση έκδοσης σχετικής αποφάσεως από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Η απόφαση αναμενόταν την Άνοιξη και εξεδόθη με καθυστέρηση σχεδόν δυο μηνών.
Μιλώντας στο ραδιοσταθμό Real, η υπουργός αναγνώρισε πως ίσως ήταν λάθος της το ότι δεν δημοσιοποίησε το θέμα νωρίτερα, αλλά, όπως είπε, «έκανα ό,τι μπορούσα, σε θεσμικό επίπεδο».
Σε ό,τι αφορά στον νόμο για τα ΑΕΙ, η κα Διαμαντοπούλου τόνισε πως «η διαδικασία θα προχωρήσει», αναφερόμενη δε στις καταλήψεις, δήλωσε ότι ο καθένας αναλαμβάνει το κόστος, ανάλογα με τις μεθόδους που επιλέγει να διαμαρτυρηθεί.

Υπό κατάληψη βρίσκονται 301 πανεπιστημιακά τμήματα και σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Κατάληψη μιας εβδομάδας και κινητοποιήσεις αποφασίστηκε σήμερα και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Ρέθυμνο, έπειτα από απόφαση της γενικής συνέλευσης των φοιτητών.

Διαβάστε ακόμα:
Πηγη

Advertisements

Posted on September 9, 2011, in Παιδεία and tagged . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: