Ο ξένος Τύπος για την επομένη των εκλογών

image

 

«Οι Ελληνες επαναστάτησαν. Κίνδυνος ακυβερνησίας-εξόδου από το ευρώ»

Στην αποτυχία της πολιτικής της λιτότητας στην Ελλάδα, την έντονη δυσαρέσκεια των Ελλήνων, η οποία εκφράστηκε στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, αλλά και στον έντονο κίνδυνο να μείνει η χώρα ακυβέρνητη και να βρεθεί εκτός ευρώ, εστιάζει σε εκτενή δημοσιεύματά του ο διεθνής Τύπος.


New York Times: «Η πολιτική λιτότητας έχει αποτυχεί εντελώς»

«Οι Γάλλοι επαναστάτησαν το ίδιο και οι Έλληνες. Και καλά έκαναν», δηλώνει στο άρθρο του στους Τάιμς της Νέας Υόρκης, ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος, Πωλ Κρούγκμαν.

Κατά τον κ. Κρούγκμαν η στρατηγική της ανάκαμψης μέσω λιτότητας, που επιβάλει ο Γαλλο-Γερμανικός άξονας στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, έχει αποτύχει εντελώς και θεωρεί ότι οι περικοπές δαπανών σε μια οικονομία υπό ύφεση καθιστούν την ύφεση βαθύτερη. Αντί της πολιτικής λιτότητας, ο κ. Κρούγκμαν προτείνει «διάσπαση της Ευρωζώνης» έτσι ώστε η Ελλάδα να επιστρέψει στη Δραχμή, η Ισπανία στην Πεσέτα, κ.ο.κ. και να επιτραπεί στις χώρες αυτές να αποκαταστήσουν την ανταγωνιστικότητα των οικονομιών τους μέσω της υποτίμησης του νομίσματος τους.

Από δω και στο εξής «τα Ηλύσια Πεδία δεν πρόκειται να επιδεικνύουν την τυφλή υποστήριξη» που έδειχναν στο Βερολίνο, καταλήγει ο κ. Κρούγκμαν. «Και αυτό, όσο απίστευτο και αν φαίνεται, σημαίνει ότι τώρα τόσο το ευρώ, όσο και το Ευρωπαϊκό εγχείρημα έχουν καλύτερες πιθανότητες να επιβιώσουν απ’ ότι είχαν πριν μερικές ημέρες», σημειώνει ο αμερικανός αναλυτής.

Wall Street Journal: «Οι Ελληνες δεν θα αποδεχθούν άλλες εντολές λιτότητας»

Αναφέρεται στην απόφαση των Ελλήνων ψηφοφόρων να υποστηρίξουν «ακραία κόμματα», στις εκλογές της Κυριακής. Σε άρθρο της με τίτλο «Ο νέος Ελληνικός Εξτρεμισμός, οι ψηφοφόροι εγκαταλείπουν τις μέχρι τώρα δεσπόζουσες πολιτικές τάσεις», καταγράφει την, όπως την χαρακτηρίζει, εντυπωσιακή αύξηση του εκλογικού μερίσματος κομμάτων όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και η «Χρυσή Αυγή».

Κύριο μήνυμα αυτών των κομμάτων, «που απ’ ότι φαίνεται κρατούν στα χέρια τους την ισορροπία δυνάμεων στην Αθήνα», αναφέρει ο αρθρογράφος της εφημερίδας, είναι ότι «οι Έλληνες δεν πρόκειται να αποδεχτούν άλλες εντολές λιτότητας από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο». «Οι Έλληνες έχουν λόγους που αισθάνονται αγανάκτηση έναντι των Βρυξελλών» σημειώνει το άρθρο. «Τα πακέτα βοήθειας δεν έχουν κάνει τίποτα για να περιορίσουν το ελληνικό χρέος, ή να αποτρέψουν μια πτώχευση, ενώ συνεχίζουν να επιβάλλουν στην ελληνική οικονομία καταστροφικές αυξήσεις φόρων».

Κατά τον αρθρογράφο, η αύξηση της δημοτικότητας των περιθωριακών κομμάτων, «θα πρέπει να αποτελέσει προειδοποίηση για το τι συμβαίνει σε χώρες που τα κόμματα του κέντρου αποτυγχάνουν», Αλλά, «είναι νωρίς ακόμη να αρχίσουμε συγκρίσεις με την εποχή του μεσοπολέμου, όπου τέθηκαν οι ρίζες του φασισμού, του κομμουνισμού και του ναζισμού, στην Ευρώπη. Πάντως όμως με το να επιτρέπει στα κεντρώα κόμματα της να συνεχίσουν να αποτυγχάνουν, η Ευρώπη ρισκάρει επανάληψη του σεναρίου αυτού».

Washington Post: «Εμφανές το κύμα δυσαρέσκειας σε όλη την Ευρώπη»

Στο θέμα της αύξησης της δημοτικότητας των μέχρι σήμερα περιθωριακών κομμάτων, αναφέρεται και το σχόλιο της αρθρογράφου της, με τίτλο: «Στην Ευρώπη, οι εξτρεμιστές γίνονται δεσπόζουσα τάση». Η αρθρογράφος συγχαίρει τον Φρανσουά Ολάντ για την νίκη του στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, αλλά και τα ελληνικά κόμματα ΣΥΡΙΖΑ και «Χρυσή Αυγή» για τα ποσοστά που απέσπασαν στις εκλογές της Κυριακής.

Σ’ ολόκληρη την Ευρώπη όπου είναι εμφανές το κύμα δυσαρέσκειας, «τα περισσότερα κόμματα της άκρας δεξιάς ή της άκρας αριστεράς, έχουν τώρα περισσότερα κοινά μεταξύ τους απ’ ότι με οποιοδήποτε κόμμα του κέντρου. Είναι συνήθως κατά της Ευρώπης, κατά της μετανάστευσης, κατά της παγκοσμιοποίησης και πάνω απ’ όλα κατά της λιτότητας», σημειώνει το άρθρο.

Παράλληλα, η αρθρογράφος ξεκαθαρίζει ότι δεν προβλέπει την επαναφορά του φασισμού ή του Σταλινισμού στην Ευρώπη, αλλά προειδοποιεί ότι «αν τα κόμματα που προκαλούν το Ευρωπαϊκό Κέντρο σήμερα επιβάλλουν την άποψη τους, θα διαλύσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ και θα αποσυρθούν, ή θα προσπαθήσουν να αποσυρθούν, απ’ την παγκόσμια οικονομική τάξη πραγμάτων. Θα προσπαθήσουν να επιστρέψουν στην εποχή που οι εθνικές κυβερνήσεις έπαιρναν τις αποφάσεις τους από μόνες τους. Πρόκειται για μια γοητευτική φαντασίωση που θα μπορούσε να προκαλέσει διάφορες καταστροφές. Ακούγεται απίθανο, αλλά το γεγονός και μόνο ότι κάτι δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσει, δεν σημαίνει ότι κάποιος, κάποτε, δεν πρόκειται να το δοκιμάσει».

Guardian: «Αν οι εκλογές ερμηνευτούν ως δημοψήφισμα, η Ελλάδα κινυνεύει να βγει από το ευρώ»

Στην «πιθανότητα επαναληπτικών εκλογών, μετά την αποτυχία του Αντώνη Σαμαρά, ηγέτη της Νέας Δημοκρατίας, να σχηματίσει κυβέρνηση» αναφέρεται ο Guardian, ο οποίος αναφέρει ότι «οι εκλογές είδαν εκατομμύρια ψηφοφόρους να εγκαταλείπουν τα μεγάλα κόμματα υπέρ κομμάτων που έχουν ταχθεί κατά της λιτότητας, αφήνοντας το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας σε μεγάλη απόσταση από την πλειοψηφία που απαιτείται να κυβερνήσει μόνο του».

Ο Guardian αναφέρει ότι αν και οι εκλογές έχουν ερμηνευθεί ως δημοψήφισμα για τα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια, προκειμένου να αντιμετωπισθεί η οικονομική κρίση, δημιουργούν, επίσης, αμφιβολίες για την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη.

«Η Ελλάδα σε νέο κίνδυνο να διωχθεί από το ευρώ» είναι ο τίτλος της Washington Post.

«Χρειάστηκαν μήνες τα διεθνή οικονομικά επιτελεία για να φτιάξουν μια συμφωνία διάσωσης που να είναι αποδεκτή από τους Έλληνες ηγέτες. Αλλά χρειάστηκαν μόλις 12 ώρες στις κάλπες για να καταφέρουν οι Έλληνες ψηφοφόροι ισχυρό πλήγμα στη συμφωνία, αφήνοντας την Ελλάδα σε νέο κίνδυνο να διωχθεί από το ευρώ μια και καλή» γράφει η εφημερίδα.

Επίσης, τονίζει ότι μία ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε ευάλωτες οικονομίας, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, λέγοντας ότι μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να συγκρουστεί η Αθήνα με τους Ευρωπαίους δανειστές της.

Telegraph-Irish Times

«Το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει να συγκροτήσει αντιμνημονιακή κυβέρνηση» μια μέρα μετά την αποτυχία των συντηρητικών, γράφει η Telegraph, σημειώνοντας ότι οι πολιτικές εξελίξεις σε Γαλλία και Ελλάδα θέτουν υπό αμφισβήτηση το μέλλον του δημοσιονομικού συμφώνου.

«Ιστορική ευκαιρία» για τα κόμματα της αριστεράς βλέπουν οι Irish Times, αν και όπως υπογραμμίζουν οι πιθανότητες να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα μετά την ανάθεση της σημερινής διερευνητικής εντολής είναι μικρές.

Le Parisien – Les Echos

Στην δυσκολία συγκρότησης κυβέρνησης και στο γεγονός ότι η σκυτάλη έχει περάσει σήμερα στα χέρια της «ακρο-αριστεράς» εστιάζουν γαλλικές εφημερίδες.

«Η ριζοσπαστική αριστερά αναλαμβάνει να σχηματίσει κυβέρνηση» είναι ο τίτλος άρθρου της Parisien που κάνει λόγο για ένα αβέβαιο πολιτικό μέλλον μετά τις εκλογές της Κυριακής.

«Η Ελλάδα ψάχνει μια πλειοψηφία που δεν βρίσκεται» γράφει η οικονομική εφημερίδα Les Echos, σημειώνοντας ότι οι αντι-μνημονιακές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ που λαμβάνει σήμερα την διερευνητική εντολή, εντείνει περαιτέρω την αβεβαιότητα για το μέλλον της χώρας.

Spiegel: «Η Ελλάδα ακυβέρνητη»

Το γερμανικό περιοδικό, σε έρθρο του με τίτλο «Η Ελλάδα ακυβέρνητη» αναφέρεται στην επιστροφή της διερευνητικής εντολής από τον Αντώνη Σαμαρά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στις προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης.

«Πρόκειται για το χειρότερο σενάριο» αναφέρει. «Να βρεθεί η Ελλάδα σε κατάσταση ακυβερνησίας» προσθέτει, τονίζοντας ότι όποια κυβέρνηση και αν προκύψει, αριστερή ή δεξιά, δεν θα αποτελεί μια βιώσιμη κυβέρνηση πλειοψηφίας. «Όχι για την Ελλάδα και σίγουρα όχι για την Ευρώπη» προσθέτει.

ΕΘΝΟΣ

 

Advertisements

Posted on May 9, 2012, in Ειδήσεις, Κοινωνία, Πολιτική and tagged , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: