Νέος Τρόπος Έκδοσης Αδειών Δόμησης, Ελέγχου Κατασκευών και Λοιπές Διατάξεις – Του Ιωάννη Κορδή

image

 

Ν.4030 (ΦΕΚ 249Α-25/11/2011)

Αλλαγές προς το καλύτερο επιφέρει ο νέος νόμος για την έκδοση οικοδομικών αδειών και τον έλεγχο των κατασκευών.Οι πιο ουσιαστικές και σημαντικές διαφορές είναι οι εξής:

• Συστήνεται σώμα Ελεγκτών Δόμησης από ιδιώτες μηχανικούς οι οποίοι θα αναλαμβάνουν τον έλεγχο των κατασκευών σε κάθε περίπτωση, ακόμα και μετά από καταγγελία.Αυτό σημαίνει ότι πλέον οι έλεγχοι δεν θα γίνονται από τις “Υπηρεσίες Δόμησης” (έτσι λέγονται πλέον οι πολεοδομίες), καταργώντας τις πελατειακές σχέσεις που αναπτύσσονταν μεταξύ των υπαλλήλων των Πολεοδομιών και των πολιτών.

Και για να μην μεταλλαχθούν οι πελατειακές αυτές σχέσεις, ανάλογα με το έργο, ο έλεγχος του θα γίνεται σε περισσότερα από ένα στάδια από Ελεγκτή Δόμησης, ο οποίος σε κάθε έλεγχο θα είναι αφενός διαφορετικός και αφετέρου θα επιλέγεται με ηλεκτρονική κλήρωση από το μητρώο του ΥΠΕΚΑ.

Πέραν αυτού θα υπάρχουν και άλλες δικλείδες ασφαλείας.Μερικές από αυτές είναι οι εξής:

Οι ελεγκτές δόμησης θα έχουν διετή βίο,μην έχοντας το δικαίωμα να κάνουν ελέγχους για τα δύο επόμενα χρόνια από την λήξη της θητείας τους.Επίσης θα υποχρεούνται στην υποβολή δήλωσης της περιουσιακής τους κατάστασης (πόθεν έσχες).

• Συστήνεται Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Δόμησης και Ενέργειας (ΕΥΕΔΕΝ) ,οι οποίοι θα ελέγχουν και θα παρακολουθούν το έργο των ελεγκτών δόμησης και θα ενημερώνουν τον Υπουργό Περιβάλλοντος για την επιβολή διοικητικών κυρώσεων, καθώς και το αρμόδιο πειθαρχικό όργανο και τον αρμόδιο εισαγγελέα αν υπάρχουν ενδείξεις για ποινικό αδίκημα.Από αυτά βγαίνει το συμπέρασμα ότι κανένας ελεγκτής δόμησης δεν θα “παίζει” το κεφάλι του για κανένα.

• Μία ακόμη σημαντική αλλαγή είναι ότι για τις μελέτες που απαιτούνται για την έκδοση οικοδομικής άδειας την ευθύνη θα την έχει ο μελετητής, καθώς δε θα γίνεται έλεγχος των μελετών από τις “Υπηρεσίες Δόμησης”.Θα ελέγχεται μόνο το τοπογραφικό διάγραμμα το οποίο θα είναι πλέον εξαρτημένο από το εθνικό σύστημα συντεταγμένων (ΕΓΣΑ 87) και στη συνέχεια το διάγραμμα δόμησης.

Σημαντική λεπτομέρεια αποτελεί το ότι στο εξαρτημένο τοπογραφικό εξαρτημένες δεν θα είναι μόνο οι κορυφές του οικοπέδου αλλά και το περίγραμμα του κτιρίου.Αυτό σημαίνει ότι και ηλεκτρονικά, μέσα από την ιστοσελίδα του κτηματολογίου θα μπορεί κάποιος να ελέγξει αν το κτήριο έχει τοποθετηθεί σωστά στο οικόπεδο και αν έχει τις σωστές διαστάσεις.

Επίσης τίθενται χρονικά όρια χόρηγησης της “έγκρισης δόμησης” και της “άδειας δόμησης” από τα γραφεία δόμησης.Πέντε ημέρες για την πρώτη και δύο ημέρες για την δεύτερη.Και για τις δύο περιπτώσεις εφόσον υπάρχει πληρότητα των φακέλων.

• Τέλος προβλέπεται ότι θα υπάρξει στο μέλλον κατάργηση της έντυπης υποβολής των μελετών και εγκρίσεων που απαιτούνται για την έκδοση της έγκρισης δόμησης και άδειας δόμησης και η ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής υποβολής.Μετά την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής υποβολής  κάθε είδους επικοινωνία,συναλλαγή ή υποβολή στοιχείων μεταξύ δημοσίων αρχών και πολιτών για την έκδοση , ενημέρωση, αναθεώρηση ,ανάκληση και ακύρωση έγκρισης δόμησης ή άδειας δόμησης θα εκτελείται αποκλειστικά ηλεκτρονικά με στόχο την κατάργηση των  πελατειακών σχέσεων και της προσωπικής επαφής με τους υπαλλήλους των Υ.ΔΟΜ.

Η ισχύς του νόμου έχει ήδη αρχίσει από 1/3/2012.

Στα προσεχώς έπεται Νέος Οικοδομικός Κανονισμός (Ν.Ο.Κ) με πολλές αλλαγές και καινοτομίες.

Κορδής Ιωάννης

 

Κορδής Ιωάννης & Συνεργάτες Μηχανικοί

 

Αιγαίου-Πόρτο Ράφτη
Τ.Κ.19003 Πόρτο Ράφτη
Τηλ:2299088191
Fax:2299088191
Κιν:6972030212

από: Palmografos.com – Νέος Τρόπος Έκδοσης Αδειών Δόμησης, Ελέγχου Κατασκευών και Λοιπές Διατάξεις – Του Ιωάννη Κορδή

Advertisements

Posted on May 11, 2012, in Ειδήσεις, Οικονομία, Περιβάλλον, Πολιτική and tagged . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: