Λήγει η μετενέργεια – Ριζικές αλλαγές στην αγορά εργασίας

thumb

Παρελθόν αποτελεί από σήμερα Δευτέρα (14/5) η μετενέργεια για τις συμβάσεις, γεγονός που αλλάζει ριζικά το περιβάλλον στην αγορά εργασίας.

Συγκεκριμένα για όσες συμβάσεις έχει παρέλθει το χρονικό όριο των τριών μηνών ισχύει μόνο ο βασικός μισθός και τα επιδόματα τέκνων, σπουδών και επικίνδυνης εργασίας, πράγμα που σημαίνει πως η μείωση των μισθών θα φτάσει το 15% έως 20%.

Με τη λήξη της μετενέργειας οι κανονιστικοί όροι των κλαδικών συμβάσεων παύουν να ισχύουν, ενώ συνολικά καταργούνται περίπου 70 επιδόματα.

Σκληρές μειώσεις

Παράλληλα, κι όπως αναφέρει η Ημερησία, με την εφαρμογή επιχειρησιακών ή ατομικών συμβάσεων οι μισθοί ενδέχεται να πέσουν ακόμα και στα επίπεδα της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, με αποτέλεσμα η μείωση κατά περίπτωση να φτάνει έως και 40%

Λήγουν και σε όσους δεν έληξαν

Ήδη για το 41% της αγοράς έχουν λήξει οι συμβάσεις. Παρόλα αυτά, υπάρχουν ακόμη 23 κλάδοι ή επαγγελματικοί τομείς των οποίων η μετενέργεια λήγει από τον Ιούνιο έως και τον Αύγουστο του 2012.

Στην κατηγορία αυτή έχουμε, μεταξύ άλλων, και τους κινηματογράφους, εκπαιδευτικοούς ΙΕΚ, ξενοδοχεία Ο.Χ., εμπόριο (ΣΕΛΠΕ), εκπαιδευτικούς ιδιωτικών σχολείων, κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, ξένες αεροπορικές εταιρείες, μηχανικοί ΣΤΕΒ και ΟΣΕΤΕ.

Υποχώρηση μισθών και με τις συλλογικές συμβάσεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, από τη ψήφιση του τελευταίου νόμου (στις 14 Φεβρουαρίου) μέχρι τώρα,σε όσες περιπτώσεις έχουν υπογραφεί επιχειρησιακές ή ατομικές συμβάσεις κατά μέσον όρο οι μισθοί έχουν υποχωρήσει κατά 22%.

Τέλος, η ίδια έκθεση αναφέρει πως έχουν υπογραφεί 171 επιχειρησιακές συμβάσεις, που καλύπτουν 4.533 άτομα, με μειώσεις που φτάνουν έως και το 35%, και 33.133 ατομικές συμβάσεις, με μειώσεις από 17,5% έως και 28%.

Πηγή

Advertisements

Posted on May 14, 2012, in Ειδήσεις, Κοινωνία, Οικονομία and tagged , , . Bookmark the permalink. 1 Comment.

  1. ΠΑΙΔΙΑ ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΚΙ ΑΥΤΟ:

    http://www.koutipandoras.gr/?p=20228

    ” Συνταγματικό πραξικόπημα; “

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: