Πόσο αντέχει ακυβέρνητη η οικονομία;

Της Δήμητρας Καδδά

Σε μία λεπτή γραμμή κινούνται διαθέσιμα και τραπεζικός τομέας, με τα μάτια στραμμένα στις διακηρύξεις των κομμάτων και στην επόμενη ημέρα.  Στελέχη  που έχουν γνώση της κατάστασης αλλά και οικονομολόγοι εκτιμούν ότι υπό «ομαλές» συνθήκες, διαθέσιμα και τράπεζες αντέχουν.

Προσθέτουν όμως ότι κίνδυνοι  πριν αλλά –κυρίως– μετά τις εκλογές, υπάρχουν και συνδέονται με τις πολιτικές εξελίξεις αλλά και το κλίμα στη κοινωνία:

* Τα κρατικά  διαθέσιμα  με χρηστή διαχείριση (αναβολή πληρωμών) μπορούν να φτάσουν έως τον  Ιούλιο. Προϋπόθεση  όμως είναι να μην μειωθούν και άλλο τα έσοδα στα κρατικά ταμεία, καθώς αν γενικευθεί το «δεν πληρώνω», τα περιθώρια θα στενεύσουν ασφυκτικά…

Ο αρχικός υπολογισμός στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, έκανε λόγο για διαθέσιμα έως  σχεδόν το τέλος σχεδόν του Ιουλίου (για επιλεγμένες δαπάνες σε μισθούς – συντάξεις  επιδόματα και με αναβολή άλλων). Ωστόσο, η μη καταβολή του 1 δισ. ευρώ από την τρόικα από τη δόση του Μαΐου μείωσε κατά 10- 15 ημέρες τα διαθέσιμα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα φέρεται να είναι  άλλο:  τα μηνύματα ότι το «δεν πληρώνω» θεριεύει.  Έτσι, πλέον εκτιμάται ότι τα λεφτά φτάνουν σχεδόν έως το τέλος Ιουνίου, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει προεκλογικά μαζική αναβολή πληρωμών φόρων και εισφορών από τους πολίτες…

* Οι τράπεζες, παρά την εκροή κεφαλαίων «αντέχουν» υπό κάποιες προϋποθέσεις. Αν ολοκληρωθεί εντός 4 ημερών και η μεταφορά των 18 δισ. ευρώ του PSI  τότε θωρακίζονται περαιτέρω.

Η ανησυχία που εκφράζεται για πριν τις εκλογές συνδέεται με την πρόκληση μαζικής εκροής καταθέσεων λόγω  πολιτικών ή άλλων παρεμβάσεων που θα εντείνουν την ανησυχία (ο διοικητής της ΤτΕ σύμφωνα μετα πρακτικά της προεδρίαςενημέρωσε για εκροή  1 δισ. ευρώ τις προηγούμενες ημέρες).

Για μετά τις εκλογές το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το «όχι» στο ευρώ. Αν σταματήσει η «κάνουλα» της ΕΚΤ που δανείζει, αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, τότε η κατάσταση αλλάζει, ό,τι και αν γίνει με την ανακεφαλαιοποίηση…

* Πραγματική οικονομία. Ο παρατεταμένος εκλογικός κύκλος έχει παγώσει αποφάσεις, χρηματοδοτήσεις, παρεμβάσεις. Δεν έχει δηλαδή, σταματήσει  μόνο το «έργο» του μνημονίου που θα πρέπει θεωρητικά τον Ιούνιο να κριθεί από την τρόικα ώστε η χώρα να λάβει τη νέα δόση, αλλά και το αναπτυξιακό σκέλος, η πρόοδος έργων και επενδύσεων του ΕΣΠΑ, οι δράσεις για τους ανέργους και τις εταιρείες που κινδυνεύουν με λουκέτο λόγω ρευστότητας.

Όσο για τις νέες επενδύσεις, ειδικά ξένων, αυτές θα πρέπει να περιμένουν, όσο  υπουργοί κρατών – μελών κραυγάζουν και  οικονομολόγοι αρθρογραφούν, περί εξόδου της Ελλάδος από το ευρώ…

Πηγή: www.capital.gr

Posted on May 16, 2012, in Ειδήσεις, Οικονομία, Πολιτική and tagged , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: