Τα εγκαίνια του Αρχείου της ΕΡΤ

Τον εκθεσιακό χώρο της Διεύθυνσης Μουσείου – Αρχείου της ΕΡΤ «Μάνος Χατζιδάκις» στην είσοδο του Ραδιομεγάρου της Αγ. Παρασκευής, εγκαινίασε σήμερα ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ Α.Ε. κ. Λάμπης Ταγματάρχης.


Ο κ. Ταγματάρχης ανέφερε ότι ο χώρος – τα εγκαίνια του οποίου συμπίπτουν με την 74η επέτειο από τη λειτουργία του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αθηνών – αναδεικνύει την ιστορία, την ταυτότητα και τη διακριτότητα του ρόλου της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, καθιστώντας την προσβάσιμη σε όλους τους Έλληνες πολίτες.

Υπογράμμισε ότι τα εκθέματα συγκεντρώθηκαν, συντηρήθηκαν και αποκαταστάθηκαν με μεράκι και γνώση από εξειδικευμένο προσωπικό της ΕΡΤ, ενώ αναφέρθηκε στην απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας για τη δημιουργία πρότυπου ραδιοτηλεοπτικού μουσείου στο κτήριο της Κατεχάκη, καθώς και για τη συντήρηση των ιστορικών κέντρων εκπομπής στα Λιόσια και το Μπογιάτι, στα οποία θα ξεκινήσουν σύντομα εργαστήρια και εκπαιδευτικά προγράμματα. Όπως είπε, ο χώρος ονομάστηκε «Αίθουσα Μάνου Χατζιδάκι», ως ελάχιστος φόρος τιμής στον μεγάλο συνθέτη, που σφράγισε με το έργο του τόσο τον ελληνικό πολιτισμό, όσο και την Ελληνική Ραδιοφωνία”.

Στη σχέση του Μάνου Χατζιδάκι με τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, αναφέρθηκε ο Γενικός Διευθυντής Ελληνικής Ραδιοφωνίας κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις καινοτομίες που επιχείρησε και στο ανακαινιστικό πνεύμα που κόμισε κατά τη θητεία του στη διεύθυνση του Τρίτου Προγράμματος. Ο κ. Παπαδημητρίου τόνισε ότι η ονοματοδοσία του χώρου αποτελεί μια «μικρή φιλοφρόνηση» στον μεγάλο Έλληνα συνθέτη, ο οποίος διαμόρφωσε με τη ζωή και το έργο του το αισθητικό κριτήριο εκατομμυρίων Ελλήνων.

Μια συνοπτική παρουσίαση του πλούτου των αρχειακών εκθεμάτων που έχει στην κατοχή της η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση έκανε ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Μουσείου – Αρχείου της ΕΡΤ κ. Χριστόφορος Μπόκας. Όπως είπε χαρακτηριστικά, τόσο ο τεχνολογικός εξοπλισμός που φυλάσσεται στις αποθήκες της ΕΡΤ, όσο και τα ιστορικά κέντρα εκπομπής στα Λιόσια και το Μπογιάτι, συνιστούν πολύτιμο υλικό για τον ερευνητή της ιστορίας της ελληνικής τηλεόρασης, ενώ πρόσθεσε ότι η συλλογή εγγράφων του ΕΙΡ και το φωτογραφικό αρχείο της ΕΡΤ – με τις συλλογές Πουλίδη και Σαρρηκώστα – αποτελούν ιστορικά τεκμήρια για τον 20ο αιώνα.

Το καλλιτεχνικό μέρος της εκδήλωσης, την οποία παρουσίασε η δημοσιογράφοςΣόνια Φίλη, ανέλαβε ο πιανίστας Γιώργος Παπαχριστούδης, ο οποίος ερμήνευσε στο πιάνο που χρησιμοποιούσε ο Μ. Χατζιδάκις ως διευθυντής του Τρίτου – ένα από τα κεντρικά εκθέματα του χώρου – έργα του μεγάλου συνθέτη.

Στον εκθεσιακό χώρο της Διεύθυνσης Μουσείου – Αρχείου της ΕΡΤ «Μάνος Χατζιδάκις» φιλοξενούνται μουσειακά εκθέματα που αποτυπώνουν την εξέλιξη του ελληνικού ραδιοτηλεοπτικού τοπίου από τη δεκαετία του ’30, όπως τεχνολογικός εξοπλισμός, παλαιές τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές συσκευές, παρτιτούρες, δίσκοι, φωτογραφίες, έγγραφα κ.α.

Πηγή

Advertisements

Posted on May 21, 2012, in Ειδήσεις and tagged , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: