“Βυθίστηκε” ο τουρισμός το Μάιο

 

Της Έφης Καραγεώργου

Μεγάλη πτώση -που ξεπερνά και το 20%- σημείωσαν οι αφίξεις αλλοδαπών τουριστών το Μάιο σε όλους τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς. Στο Ιόνιο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, τη Ρόδο, τη Χαλκιδική η εικόνα είναι ίδια, ξενοδοχεία με άδεια κρεβάτια, και με πληρότητες που μετά βίας φτάνουν το 50%. Ενώ και οι κρατήσεις τον Ιούνιο είναι πολύ «πεσμένες» σε σχέση με πέρυσι.

Όπως σχολιάζει η κ. Χριστίνα Τετράδη, μέλος του Δ.Σ. του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, «η κατάσταση για τον Ιούνιο και το υπόλοιπο καλοκαίρι είναι ιδιαίτερα απρόβλεπτη. Δεν γίνονται πλέον κρατήσεις».

Οι αφίξεις των αλλοδαπών το Μάιο στις Κυκλάδες ήταν μειωμένες κατά 30%-35% σε σχέση με πέρυσι, ενώ αν συνυπολογιστούν και οι Έλληνες, τότε η πτώση ξεπερνά το 50%.

Λίγο καλύτερη η εικόνα στα resort της Κρήτης και στα Δωδεκάνησα, ενώ το Ιόνιο ίσως ζει φέτος μία από τις χειρότερες τουριστικά σεζόν του.

Οι αφίξεις των Γερμανών ήταν μειωμένες μέχρι και 43% τον Μάιο, και ακολουθούν οι Ολλανδοί με 34% λιγότερες αφίξεις. Κατά 15% είναι μειωμένες και οι αφίξεις από τη Μεγάλη Βρετανία, πτώση που θεωρείται «λογική» φέτος, καθώς η χώρα διοργανώνει τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Προς το παρόν επιβεβαιώνονται λοιπόν οι προβλέψεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου και του ΣΕΤΕ, που από τις αρχές Μαΐου είχαν επισημάνει τον κίνδυνο για καθίζηση στις αφίξεις, αφού πρώτοι «βλέπουν» την κάθετη πτώση των κρατήσεων που μπαίνουν καθημερινά στα on line συστήματα των ξενοδοχείων.

Μεγάλη είναι όμως η πίεση που ασκείται και σε επίπεδο τιμών. Όπως λέει η κ. Χριστίνα Τετράδη, οι τιμές είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικές, τα περισσότερα συμβόλαια του 2012 υπογράφηκαν «εν μέσω της κρίσης του 2011 και λόγω του φόβου αλλά και της πίεσης από τους tour operators είναι τουλάχιστον 10% χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι. Όμως στις κρατήσεις του Μαΐου, έχουν γίνει και νέες εκπτώσεις που φτάνουν και το 20%».

Με δεδομένη την μείωση των αφίξεων, την πτώση των τιμών, αλλά και το γεγονός ότι περιορίζεται ο αριθμός των διανυκτερεύσεων, τα τουριστικά έσοδα ετοιμάζονται για μεγάλη «βουτιά» που μπορεί να ξεπεράσει και το 20% στο σύνολο τους έτους.

Πηγή:www.capital.gr

Advertisements

Posted on June 11, 2012, in Ειδήσεις and tagged , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: